BORUŽĖLIŲ TYRINĖJIMŲ IR ATRADIMŲ SAVAITĖ

Eksperimentų ir  tyrinėjimų savaitėje išbandėme piešti kitaip.  Priemonių įvairovė leido kiekvienam vaikui patirti atradimo džiaugsmą bei sėkmę.  Tyrinėdami atidžiai stebėjo, klausėsi, domėjosi ir žavėjosi naujais atradimais. Piešėme,  štampavome su balionais ir stebėjomės, kokia gausa spalvotų burbulų atsiranda baltame popieriaus lape. Smagūs potyriai, piešiant  su rutuliukais, sudomino kiekvieną  ir  skatino pažinti vis naują patyrimą. O spalvotų burbulų pūtimas skatino kiekvieną išbandyti savo galią pučiant. Tyrinėjome taškuotų vatos diskelių  maudynes vandenyje, žavėjomės išsiliejančiomis spalvomis. ,,Auginome‘‘  kirmėlaites (spalvintas tualetinio popieriaus gabalėlis, susuktas į  tūtelę)  su vandens ir pipečių pagalba, supratome, jog jos auga dėka  vandens. Išmėginome piešti su siūlais ir guašu, šis sumanymas džiugino vaikus, nes atrado popieriaus lape du vienodus siluetus. Smalsumas ir laisvė veikti bei kurti – leidžia  sėkmingai mokytis ir pažinti, o rezultatai yra ir pažintiniai ir emociniai.

Mokytoja Birutė

Su gimtadieniu, Lietuva.

Su švente, Lietuva, su vasario 16

Lietuva – tai MES.   Savaitė skirta savai Tautai, savai Valstybei – LIETUVAI…                                 

          „Žmogus negali gyventi vienas, kad jaustų buvimo prasmę, jaustųsi laimingas. Kiekvienas gimstame dideliame kieme, kuris vadinasi tauta. Tas kiemas mus augina, glaudžia, rūpinasi. Su laiku tas kiemas plečiasi, auga. Todėl būti tautiškam tai suvokti bendrystę su šalia esančiais žmonėmis, gamta, aplinka, miestu, kaimu” A. Maceina. Pirmadienis – pamaitinkime Lietuvą sava meile, vaikų darbeliai spinduliuoja meile ir pagarba savo šaliai. Vasario 14 diena. Antradienis. Dangaus šviesulys šiandien ridinėjasi danguje. Spindintis, gražus, bet dar nešildantis. Trakų lopšelyje – darželyje „Ežerėlis“ šiandien vaikai savo dainomis ir šypsenomis padėjo saulutei šildyti… Dainos ir linksmybės skirtos Lietuvai.                                                                                                                   Mūsų vaikai supranta, kad valstybę kuriame MES ir ji tokia, kokios visi esame verti. Turime pasistengti, kad būtų gera čia gyventi, dirbti ir mylėti. O didžiuotis tikrai turime kuo, kad ir mūsų jaunąją karta. Mes dar maži, mes dar tik pradedame savo gyvenimo kelią, bet mūsų širdelės plaka vienu ritmu su visa Lietuva, kai švenčiame jos gimtadienį. Vasario 15 dieną vaikai pasigaminę širdeles mūsų vėliavos spalvomis, iškeliavo pasveikinti miesto žmonių, tai pat apsilankė Trakų rajono savivaldybės kieme, kuriame buvo džiaugsmingai sutikti. Priešmokyklinės ir  ,,Skruzdėliukai“ grupės vaikai(5 m.) puikiai pasirodė socialinės pedagogės ir grupės mokytojos organizuotoje  viktorinoje ,,Aš Lietuvos pilietis“. Priešmokyklinės grupės vaikai savo žiniomis, pilietiškumu nustebino Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus darbuotojus. Džiaugiamės vaikų žiniomis, gebėjimu dirbti komandoje, padėti vienas kitam ir džiaugtis savo pasiekimais. Džiugu, kad jaunoji kartą tikrai myli savo šalį Lietuvą.

« 2 4 »

Priešmokyklinukai smalsauja

       Priešmokyklinukai toliau ieško atsakymų į jiems rūpimus klausimus. Bandymas ,,Šiltai suvyniota“. Į tris stiklainius vaikai įpylė vienodos temperatūros šilto vandens. Pamatavo temperatūrą, pažymėjo lape. Pirmą stiklainį įvyniojo į vilnonį šaliką, antrą – įvyniojo į popierių, o trečią – paliko neįvyniotą. Po valandos išvyniojo visus stiklainius. Pamatavo temperatūrą. Vaikai pastebėjo, kad neįvyniotame stiklainyje vanduo smarkiai atvėso.                                                                    Vaikai per asmeninę patirtį sužinojo: skirtinga medžiaga išlaiko skirtingą temperatūrą, įvyniotuose stiklainiuose esantis oras sukuria apsauginį šilumos apvalkalą.

 Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Rasa Bazilevičienė

Sniego paslaptys

           ,,Bitučių“ grupės vaikai (4 metų), lauko žaidimų aikštelėje stebėjo sniegą ir jo savybes. Vaikai kasė sniegą ir dėjo į kibirėlius. Priėmė iššūkį: kas atsitiks, jeigu sniegą atsinešime į šiltą grupę? Grupėje apžiūrėjo kibirėliuose atneštą sniegą, jį lietė. Suprato, kad sniegas yra šaltas, lengvas, lipnus, baltos spalvos. Vaikai atliko eksperimentą, dėjo sniegą į mažus indelius, teptukais dažė dažais. Dažant dažais, vaikai pastebėjo kaip liejasi dažai ant sniego ir sniegas tirpsta greičiau. Po pietų miego, vaikai pamatė, kad sniegas jau ištirpęs, liko tik spalvotas vanduo ir indeliai jau nepilni. Vaikai padarė išvadas, kad šiltoje patalpoje sniegas tirpsta greičiau ir pavirsta vandeniu. Įtvirtino žinias apie sniego, vandens savybes, spalvų pavadinimus. Su mažais šaukšteliais vaikai matavo ir skaičiavo kuriame indelyje yra daugiau vandens, kuriame mažiau. Grupėje atlikę eksperimentą, vaikai suprato, kad šiluma sniegą paverčia į vandenį.

Auklėtoja Dalia